Maatjes - Sport4connect
Wat is een Maatje?

Je bent een maatje wanneer je op een onvoorwaardelijke manier voor de jongere wil gaan. Een maatje is een vrijwilliger, die zich inzet voor de jongeren, iemand die grenzen weet aan te geven en de jongere houdt aan tijden. Je motiveert en stimuleert om een (nieuwe) opleiding af te ronden. Je ondersteunt de jongeren bij het zoeken naar een stage, werkervaringsplek of werk. Hierbij maken de maatjes gebruik maken van hun netwerk. Met jouw ervaringen een jongere helpen om aan de toekomst te werken. Een jongere begeleiden naar een gezond leven en hem of haar hierbij ondersteuning bieden. Je hoeft niet in dezelfde leeftijdscategorie te zitten als de jongeren. Ook wanneer je met pensioen bent en je levenservaringen graag wil delen met jongeren, ben je van harte uitgenodigd om je als maatje op te geven.

Op deze manier ben je nauw betrokken bij het realiseren van hun doelstellingen. Doelstellingen die met werk en/of opleiding te maken hebben. Maar ook met hun toekomstdromen. Je deelt met elkaar successen, uitdagingen en hebt daarnaast ook veel lol.

Download onze flyer
maatje
Jij bent

  ervaringsdeskundige
  een goede luisteraar
  iemand die in staat is grenzen te stellen
  zelfstandig
  empathisch
  bereid een training te volgen
  18 jaar of ouder
  naast je baan beschikbaar voor een ander

Kennismaken

Bouw aan vertrouwen, sluit aan bij het niveau van de jongere en maak en behoudt contact met de jongere. Stel jezelf voor en laat de jongere zichzelf ook voorstellen. Luister actief en gericht. Hierna volgt vaak een ‘social talk’, hierbij werken ijsbrekers goed. Bespreek de cultuur/interesses van de jongere zoals muziek, internet, social media, lezen en tv. Sluit hierbij ook aan op de wereld van de jongere.

Vriendschap

Je gaat een belangrijke rol spelen in het leven van de jongere. Je verbindt je voor een half jaar aan de jongeren. Na het half jaar laat je elkaar los. In de praktijk zien we dat veel maatjes bevriend zijn gebleven met de jongere.

Ik meld me aan als maatje!

Ervaringen

“Het is mooi om een maatje te zijn en samen op te lopen en elkaars levenservaringen te kunnen delen. Je haalt er veel plezier en voldoening uit. Zeker als je merkt dat de ander ook weer een stap in zijn of haar leven durft te zetten. Mooi dat er een organisatie is die dit werk mogelijk maakt. Het is een verrijking voor iedereen.”

Harry

“Sinds 2 jaren sta ik als maatje te boek bij Sport4connect. Ik had geen idee waar ik aan begon maar het pakt positief uit. De jongeren hebben vanuit het 2BE! project een duidelijk en concreet plan. De begeleiding voor mij als maatje is gericht op de uitvoering van hun actieplan om naar werk en of opleiding te komen. Soms wel een proces van lange adem maar terugkijkend vooral ingezet op doorzetten en vasthouden, dat resulteert in belangrijke en mooie stappen in hun leven!”

Carin

“Tijdens het maatjes project merk je dat de mensen die je helpt erg dankbaar zijn. Het zijn gemotiveerde mensen die soms ergens tegen aan lopen. Als maatje merkte ik hoe dankbaar het is om iemand weer te helpen de juiste richting op te gaan.”

Tomas