Wat is een Maatje?

Je bent een maatje wanneer je op een onvoorwaardelijke manier voor de jongere wil gaan. Een maatje is een vrijwilliger, die zich inzet voor de jongeren, iemand die grenzen weet aan te geven en de jongere houdt aan tijden. Je motiveert en stimuleert om een (nieuwe) opleiding af te ronden. Je ondersteunt de jongeren bij het zoeken naar een stage, werkervaringsplek of werk. Hierbij maken de maatjes gebruik maken van hun netwerk. Met jouw ervaringen een jongere helpen om aan de toekomst te werken. Een jongere begeleiden naar een gezond leven en hem of haar hierbij ondersteuning bieden. Je hoeft niet in dezelfde leeftijdscategorie te zitten als de jongeren. Ook wanneer je met pensioen bent en je levenservaringen graag wil delen met jongeren, ben je van harte uitgenodigd om je als maatje op te geven.

Op deze manier ben je nauw betrokken bij het realiseren van hun doelstellingen. Doelstellingen die met werk en/of opleiding te maken hebben. Maar ook met hun toekomstdromen. Je deelt met elkaar successen, uitdagingen en hebt daarnaast ook veel lol.

maatje
Jij bent

– ervaringsdeskundige
– een goede luisteraar
– iemand die in staat is grenzen te stellen
– zelfstandig
– empathisch
– bereid een training te volgen
– 18 jaar of ouder
– naast je baan beschikbaar voor een ander

Kennismaken

Bouw aan vertrouwen, sluit aan bij het niveau van de jongere en maak en behoudt contact met de jongere. Stel jezelf voor en laat de jongere zichzelf ook voorstellen. Luister actief en gericht. Hierna volgt vaak een ‘social talk’, hierbij werken ijsbrekers goed. Bespreek de cultuur/interesses van de jongere zoals muziek, internet, social media, lezen en tv. Sluit hierbij ook aan op de wereld van de jongere.

Vriendschap

Je gaat een belangrijke rol spelen in het leven van de jongere. Je verbindt je voor een half jaar aan de jongeren. Na het half jaar laat je elkaar los. In de praktijk zien we dat veel maatjes bevriend zijn gebleven met de jongere.

Ik meld me aan als maatje!