Liefde voor sport en verbinden

Samen sporten, samen voetballen. Zo leerden Rob en Epko elkaar kennen. Samen zaten ze bijna tien jaar in het bestuur van Eems Boys en later NEC Delfzijl. Ze leerden elkaar steeds beter kennen. Waar zij sterk in zijn, is verbinden en netwerken. Dit kwam sterk tot uiting in het verenigingsleven. Tijdens de laatste jaren van hun bestuursperiode was de fusie tussen twee voetbalverenigingen en de herinrichting van het sportpark Centrum belangrijke speerpunten. Ze deelden de visie dat sportaccommodaties meer een maatschappelijke functie moesten krijgen en niet alleen benut moesten worden tijdens de trainingen en wedstrijddagen van de sportverenigingen.

De toegevoegde waarde van sport

Wat ook steeds hun aandacht had, was inzet van sport als middel om mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te zetten. Als geen ander wisten zij wat sport voor mensen kan betekenen en welke sociale functie het heeft in de samenleving. Om hun het idee te realiseren starten ze samen in 2013 met het bewonersinitiatief Sport4connect op. Het begon met sport- en beweegactiviteiten voor bewoners van het plaatselijke AZC en Sportifest voor de jeugd in de zomervakantie. In 2015 werd het bewonersinitiatief een stichting. Ook spraken Epko en Rob af dat zij zich, naast hun werk, één dag per week volledig gingen richten op de ontwikkeling van de stichting. Ze hadden een doel voor ogen en dit doel moest gewoon gerealiseerd worden, ongeacht. En toen ging het snel. Idee verder professionaliseren, netwerk aanboren, samenwerkingen zoeken, sponsoren zoeken en werken met stagiaires.

Van stagiaire naar het gezicht van de stichting

Eén van de stagiaires was Janneke. Zij viel op door haar kwaliteiten en competenties. Zij is een goede aanvulling voor het team. En dat is gebleken. Na haar stage in 2016 ging ze werken voor de stichting en werd direct in het diepe gegooid met de uitvoering van het project ‘Betekenisvol in Beweging’ in Delfzijl-Noord. Het is doel van dit project was ouderen van 65+ met diverse organisaties letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen. Janneke bleef drijven en ze heeft het project succesvol afgerond. Gevolg hiervan was dat Janneke uitgroeide tot het gezicht van de stichting! Daarnaast en daarna boden we als stichting verschillende diensten aan zoals ‘Fit4School’ voor de Eemsdeltacollege maar ook ‘Bewegen naar Perspectief’, ‘Fit4Work’, ‘Community Wise’, ‘Delen & Doen’, et cetera voor specifieke doelgroepen.

Focus

Eind 2017 hebben we ons ingeschreven voor het programma ‘Meer Kansen Voor Jongeren’ van het Oranje Fonds. Na een selectieprocedure mochten we als enige organisatie in de provincie Groningen meedoen aan dit programma met het project 2BE! Dit project gaf de stichting een boost met als gevolg dat het team heeft besloten om zich alleen nog te focussen op jongeren van 12 – 27 jaar die een steuntje in de rug nodig hebben. Het team werkt nauw samen met gemeenten en diverse andere instanties in de regio om hun doel en droom te realiseren met 2BE!. Een fantastisch project voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Een project die ervoor zorgt dat jongeren weer een doel in hun leven krijgen.

Dit is waar zij het voor doen!

Met veel succes zien zij jongeren, met een glimlach op hun gezicht, een toffe baan krijgen of ze hervatten hun opleiding en voltooien deze met goede cijfers. Maar ook Fit4School, waarbij we ons richten op scholieren/studenten vanaf 12 jaar. Door middel van sport en bewegen leggen we hierbij de nadruk op gezondheid en begrippen als zelfregie, verdraagzaamheid, verantwoordelijkheid en respect.